logo

Mikä on kiireellinen sijoitus?

Kiireellinen sijoitus voidaan kohdistaa lapseen, joka voidaan katsoa olevan välittömässä vaarassa esimerkiksi vanhempien päihtymyksen tai itsetuhoisen käytöksen johdosta tai jos lapsi on joutunut kotona rikoksen uhriksi. Tällöin sosiaalityöntekijä arvioi tilanteen sellaiseksi, että lapsi ei voi jäädä kotiin enää hetkeksikään. 

Kiireellisessä sijoituksessa lapsi sijoitetaan sijaishuoltopaikkaan korkeintaan 30 päiväksi. Kiireellinen sijoitus on lopetettava heti, kun tilanne ei ole enää voimassa. Jos 30 päivää ei ole riittävä aika arvioinnille, mitä toimenpiteitä lapsen kanssa tehdään, voi lastensuojelu tehdä kiireellisen sijoituksen jatkamista koskeva päätös. Jatkopäätös mahdollistaa toisen 30 päivän mittaisen sijoituksen. Lapsen ja vanhempien oikeusturvan kannalta on tärkeää huomioida, että sekä kiireellisestä sijoittamisesta että sijoittamisen jatkamisesta voidaan tehdä valitus. Valitus on tärkeää tehdä nopeasti, sillä päätösten määräajat ovat lyhyitä. 

Yksi huomioonotettava seikka kiireellisessä sijoituksessa on se, että lasta voidaan kieltää tapaamasta läheisiään. Tällöin voidaan tehdä yhteydenpidon rajoituspäätös (YPR) ja/tai liikkumisvapauden rajoituspäätös (LVR). Yhteydenpidon rajoituspäätös ja liikkumisvapauden rajoituspäätös ovat molemmat valitusoikeuden alaisia asioita.

 

Mitä tehdä, jos kiireellinen sijoitus kohdistuu sinuun tai lapseesi?

Kiireellisen sijoituksen tapahtuessa on tärkeää saada päätös sijoituksesta viipymättä. Päätös voidaan antaa ensiksi suullisesti, mutta valituksen voi tehdä vasta henkilön saadessa kirjallisen päätöksen kiireellisestä sijoituksesta. Jos päätöksestä haluaa valittaa, onkin tärkeää pyytää kirjallista todistusta mahdollisimman pian.

Parhaiten valitus onnistuu oikeusavustajan kautta. Kirjallinen päätös sijoituksesta toimitetaan avustajalle, joka tekee sen pohjalta asianmukaisen valituksen hallinto-oikeuteen. Lue lisää oikeusavustajan hankinnasta tästä 

Jäikö jokin mietityttämään? Saat lisätietoa, kun soitat tai jätät yhteydenottopyynnön alla olevan lomakkeen kautta.

Jani Vuoti
asianajaja
puh. +35840 750 26 21
  • Share

Comments are closed.